Синтетичен наркотик „Чай“

 Синтетичният наркотик „Чай“, познат още като „дизайнерски“ наркотик, „подправка“, „Спайс“ и други е психоактивна смес за пушене, която се състои от компоненти от растителен и синтетичен произход. Често това са тютюн, коноп, хавайски роза, градински чай, мащерка и женшен, напоена с концентриран разтвор на изкуствения наркотик JWH-018. Употребата на синтетичения наркотик „Чай“ крие голяма опасност, защото той бързо предизвиква психическа и физическа зависимост, води до деградация на личността и причинява големи щети на тялото.

Последици от употребата на наркотика 

„Чая“ е истинска „салата“ от психотропни вещества. Последиците от използването на „Чай“ наподобяват ефектите на канабиса, само че в пъти по-силни:
– бледа кожа на лицето;
– разширени зеници и зачервени очи;
– сухи, напукани устни;
– промени в апетита – от лакомия до пълно отхвърляне на храненето;
– прекомерна приказливост, без логика и смисъл;
– тахикардия и повишено изпотяване;
– внезапно „застиване“ в неестествена поза;
– заблуди, халюцинации, психози.
В резултат на използването на синтетични наркотици човек е заплаха за роднини и приятели. Често под влиянието на „Чай“ младите хора се самоубиват. Ако забележите при ваш близък един от горните симптоми,че са налице – незабавно се свържете с компетентно лице. Не се опитвайте да говорите, или да го убедите, че той е „зле“. В този момент, той не може разумно да оцени ситуацията.

Влияние на пушенето на синтетични смеси върху организма

Процесът на физическо пристрастяване към „Чай“ се случва незабелязано. На първо време, човек става нервен, той се уморява лесно, незакъсняват и проблемите със съня,
наблюдават се и избягване на обществени изяви. Постепенно тялото започва да изисква все по-голямо и по-голямо количество от наркотика, а ако не го приеме се започват да се
наблюдават симптоми на тревожност и безпокойство.
Зависимият започва да се чувства физически неразположения от невзимането на „Чай“ едва след 2-3 седмици редовна употреба. Следващият етап се характеризира с образуването на психологическа зависимост: пристрастеният не се интересува от нищо друго освен за намирането на нова доза, защото предходната му е била достатъчна само за няколко часа. Той губи контакт и контрол над личността си и става опасен, както за себе си така и за другите. Активните съставки в „Чай“ бавно засягат всички функции на тялото. След няколко месеца на употреба на „дизайнерския“ наркотик започват да се проявяват симптоми като:
– нарушена зрителната острота;
– мудност в движенията на тялото и загуба на координация;
– влошаване на паметта и неспособност за концентрация;
– интелектуален спад до деменция;
– силно занижено сексуално желание;
– неизправност на дихателната система (задавяне, астматични пристъпи);
– смущения на кръвоносната система (аритмия, повишена сърдечна честота, повишено кръвно налягане);
– страдат „филтрите“ на организма – бъбреците и черен дроб.

В повечето случаи, използването на „Чай“ са фатални или причиняват психични отклонения, а в не рядък случай водят до психиатрична клиника до живота. Водещите експерти по наркотици казват, че единственият надежден начин за лечение на наркоманиите е дълга рехабилитация под надзора на експерти, включващо детоксикация на тялото заедно с интензивна психотерапевтична помощ и подкрепа на семействата.
Психолозите и консултантите в нашия център имат опит в работата с пристрастени към „Чай“ и други синтетични наркотици. Ние винаги сме готови да подпомогнем лечениет на зависим в нужда.